Levandulový sirup je nejen delikátní pochoutkou, ale také aromatickým zázrakem, který propojuje umění kuchařského řemesla, zahradnictví a vědeckého výzkumu. Tento sirup, využívaný v kuchyních po celém světě, vyniká svou unikátní vůní a jemnou chutí, která dokáže povznést jakýkoliv pokrm nebo nápoj.
Levandule, rostlina pocházející z oblasti Středomoří, je známá svými léčivými vlastnostmi a širokým využitím v kosmetice a gastronomii. Starověcí Řekové a Římané používali levanduli k parfemaci koupelí a jako lék na různé neduhy. Dnes je levandule ceněna nejen pro své uklidňující vlastnosti, ale také jako kulinářská přísada, která dodává jídlu a nápojům nezaměnitelnou chuť a aroma.
Ingredience
- 200 g levandulových květů
- 2 BIO citrony
- 50 g kyseliny citronové
- 2 l převařené vody
- 2 kg cukru (tzn. kilo cukru na litr vody)
Postup přípravy levandulového sirupu
- Příprava květů a citronů:
- Květy levandule vložte do většího hrnce.
- Přidejte na plátky nakrájené citrony a kyselinu citronovou.
- Louhování:
- Zalijte převařenou, ale studenou vodou.
- Nechte louhovat alespoň 24 hodin (klidně i déle).
- Přecezení:
- Po vyluhování sirup přeceďte přes plátýnko nebo sítko a dobře vyždímejte.
- Příprava sirupu:
- Sirup zlehka zahřívejte a přidejte cukr.
- Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, ale nevařte.
- Plnění a skladování:
- Sirup plňte do sklenic nebo lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici.
Využití Levandulového Sirupu
Levandulový sirup je univerzální ingrediencí, kterou můžete použít v mnoha pokrmech a nápojích:
- Nápoje: Přidejte sirup do čaje, limonády nebo koktejlů pro jemnou květinovou chuť.
- Dezerty: Polijte jím zmrzlinu, panna cottu nebo koláče pro extra aromatický zážitek.
- Marinády a dresinky: Použijte sirup jako základ pro originální marinády na maso nebo sladké dresinky na saláty.
Závěr
Levandulový sirup je skvělým příkladem toho, jak se tradiční botanické znalosti mohou propojit s moderními kulinářskými technikami. Vytváření tohoto sirupu je nejen uměleckým procesem, ale také cestou k objevování nových chutí a vůní. S trochou péče a správnými surovinami můžete doma vyrobit sirup, který obohatí vaše kuchyňské kreace o dotek elegance a rafinovanosti.
Zdroj: Recept od Romana Pauluse
36 komentářů. Nechte nové
Dobrý den. Louhovat mám levanduli v lednici, nebo na lince?
Gábi, určitě do ledničky. Tom
Zkusím poprvé, snad se povede. Dělám podobně za studena rybízový sirup. Uchovávám v malých platových lahvích v mrazáku, vydrží i rok (tedy, pokud se podezřele rychle nevypaří…). Přijde mi to lepší, než ho tepelně upravovat.
Zkuste Aleno a dejte nám vědět. Ale soudě podle ostatních komentářů budete spokojená. 🙂
Dobrý den jak se pozná lékařská levandule, děkují za odpověď.
Hani, tady v článku v sekci dole „často kladené dotazy“ jsme na to odpovídali. Každopádně nejlepší rozeznání je, když kupujete levanduli od věrohodného prodejce.
Tento sirup je opravdu luxusní .
Leni, děkujeme za vaši reakci. Jsme rádi, že vám chutná. 🙂 Přeji spokojený den, Tomáš Rygl
Je vynikající. Děkuji za recept. Jak dlouho vydrží hotový sirup v lednici? Za předpokladu, že ho ubráním před vypitím..😅
Markéto, neubráníte. Vypije se dříve, než se zkazí 😀 Ale cukr, citron a chlad životnost prodlouží. Sledoval bych, zdali není něco na povrchu nebo uvnitř láhve. 🙂
Zdravím, prosím nevíte, zda se dá skladovat i mimo lednici?
Magdi, podle mého cukr a citron konzervuje. Skladování mimo lednici by pomohlo „zavaření“. Nicméně pokud chcete prodloužit životnost, tak bych v lednici skladoval.
Dobrý den. Chci se zeptat. Kde je chyba, když je můj sirup trpký a spíš jako kdybych pila voňavku? Nevím v čem je chyba. Levanduli pěstují na zahradce. Louhování bylo 2 dny. 3 plátky citronu bez kury. Kyseliny citronové jsem dala 2 lžíce. Pro jistotu jsem varila….Děkuji
Milá Enny, možná to bude tím, že máte lavendin, což je hybrid od levandule lékařské a ke konzumaci se nedoporučuje. Lavandin voní intenzivně, bohatě, skoro jako gumoví medvídci. Levandule lékařská má naopak jemnou uklidňující vůni. Obecně však každá levandule je trošku hořká, obzvláště, pokud je vyšší koncentrace.
Výborný už jsem ho dělala minulý rok. Jen se po něm zaprasilo. Letos že dvou dávek
Super, díky za reakci 🙂
Moc díky za tento recept! Loni jsem dělala podle jiného receptu a vůbec se nepovedl! Děkuju musím udělat ještě jednou dokud je levandule na zahradě 😊💜
Díky za komentář Kristy 💜
Lze ještě i nyní, kdy levandule jsou již z části vykvetlé?
Myslím, že by to nemělo vadit.
Tento recept vřele doporučuji, včera jsem sirup dodělala (louhovala jsem 2 dny) a je neuvěřitelný! Jemňoučký, lahodný, do šťávy ho stačí minimum. Byla jsem dost skeptická po několik let staré zkušenosti s „domácí“ levandulovou limonádou v restauraci, bylo to fialové a převoněné, teď už vím, že to byl nějaký syntetický blivajz, se kterým nemá tahle skvělá domácí lahoda nic společného. Doporučuji!
Jé, Luci, to nás moc těší. Ať chutná 💜
Dělala jsem už druhou várku
Tak rychle se spotřebovala, Zdeni? To je super.
Připravila jsem si všechny ingredience, pak nechala louhovat dva dny a sirup je TOP. Děti ho miluji. Takže za mě super
To rádi slyšíme a děkujeme za zprávu Evi.
Zkoušela jsem už loni .. vynikající, jen se po něm zaprášilo… Letos jdu do toho znova…vlastně už se na tom pracuje 🙂
Super Gábi. Ať chutná 💜
Vynikající recept, vyzkoušela jsem a chutná báječné. Doporučuji 😊
Luci, děkujeme za komentář 💜
Dělám sirup už několik let. Chtěla bych se zeptat co by se stalo,kdybych sirup převařila,aby mi třeba vydržel až do zimy a nezkazil se. Zatím ho dělám jen za studena .
Šári, některé v některých receptech ho převařují. Když přemýšlím na hlas, tak nevím, jestli se neztratí nějaké cenné složky, podobně jako u ovoce.
Já veškeré bylinné sirupy po přidání cukru přivedu k varu a horké liji do zavařovací sklenic. Přidám lžičku slivovice a utáhne víčkem. Skládaji ve sklepě do vánoc v pohodě. Dál nezbylo. Nechala jsem jednu bezinku schválně do velikonoc a byla taky v poho. Takže podle mě nějaké dlouhé vaření či zavařování není třeba.
Děkujeme za příspěvek Mirko. Přeji spokojený den. Tomáš Rygl
Hned to jdu vyzkoušet a už se těším…
Dejte vědět, jak se vydařil.